Exposició “Aplech” i Bertrana a la Sala Gòtica.

Del 13 de setembre al 14 d’octubre es podrà visitar l’exposició <<Aplech>> i Bertrana a la Sala gòtica. Entrada conjunta amb la del centre d’interpretació. Entrada lliure pels habitants de Besalú.

Horari: De dimecres a diumenge de 10’30 a 18’30 h

Entre 1905 i 1906 Prudenci Bertrana va realitzar trenta-sis dibuixos, retrats de literats catalans, per encàrrec de l’editorial gironina Dalmau Carles i Cia. Aquests havien d’il·lustrar, juntament amb tants altres dibuixos executats per l’artista Berga i Boada, el llibre de lectures Aplech. Models en vers i prosa del nostre Renaixement per a ús de las escoles de Catalunya, Mallorca, València i Rosselló, una selecció antològica de textos de literats catalans.

Els dibuixos es van conservar a l’editorial fins el 1974 quan Joaquim Pla i Dalmau, hereu de l’editorial Dalmau Pla, en va fer donació a la Diputació de Girona i van ser dipositats al Museu d’Art de Girona.

Ara es presenta el conjunt en una mostra que esdevé pretext per aprofundir en la figura de dibuixant i retratista de Bertrana, però també per a conèixer una obra, l’Aplech, en la qual van confluir pedagogs, poetes, escriptors i artistes. Un dels millor exemples de llibres d’ús escolar que, en el marc del Modernisme, pretenien la recuperació, difusió i consolidació d’una cultura plenament catalana en què la literatura i l’art n’esdevenien fonamentals